Tv Series Jaren 70 Nederland

BASSIE EN ADRIAAN : DE PLAAGGEEST (1978)

Bassie & Adriaan & De Plaaggeest You TubeBassie & Adriaan: De Plaaggeest (Originele titel: De avonturen van Bassie en Adriaan) (1978) is de eerste televisieserie van Bassie en Adriaan.De serie werd in zijn originele vorm in 1985 door de TROS herhaald. Toen Bas en Aad van Toor de rechten van de serie terugkochten in 1993 was het in eerste instantie de bedoeling deze niet meer te vertonen, omdat ze enkele fragmenten in de serie verwerkt zagen die hen absoluut niet aanspraken. Uiteindelijk werd de serie toch opnieuw uitgebracht in 1996. Sindsdien heeft de serie in de loop van jaren verschillende (na)bewerkingen gehad. Zo is het oorspronkelijke einde weggeknipt. Bassie en Adriaan, een clown en een acrobaat die bij het circus werken, worden veel te laat wakker doordat Bassie de wekker niet heeft gezet, en missen daarom het vertrek van het circus: ze zitten zonder baan. Bassie en Adriaan wonen in een caravan en hebben verder geen vaste baan, dus gaan ze daar naar op zoek.Ze proberen verschillende baantjes uit, van bakker tot ober. Eigenlijk zou dit wel moeten slagen, alleen worden ze lastiggevallen door een zekere plaaggeest. Deze pestkop, die altijd gekleed gaat in een zwarte mantel en een op een nar gebaseerd masker, laat alles in het honderd lopen zodat Bassie en Adriaan overal worden ontslagen, en ze nog steeds zonder werk zitten. Ze raken zelfs de caravan en de auto kwijt door deze plaaggeest. Gelukkig voor de twee hebben ze nog hun vriend Douwe, die net als de plaaggeest overal opduikt en de twee zo goed en kwaad als het kan helpt. Uiteindelijk vinden Bassie en Adriaan een nieuw circus dat hen in wil huren. Ook Douwe krijgt hier een baan.Tijdens de serie wordt sterk gesuggereerd dat Douwe zelf de plaaggeest is. Op een gegeven moment begint Adriaan dit ook te vermoeden. Helemaal zeker is dit niet daar de plaaggeest nooit wordt ontmaskerd. Na het zien van een circusoptreden van Bassie en Adriaan besluit hij te stoppen met zijn gedrag en clown te worden. Hij gooit zijn plaaggeestkostuum weg en laat Bassie en Adriaan via een brief weten spijt te hebben van zijn daden.

CASSATA (1979)

Cassata You TubeCassata was een achtdelige comedyserie van het schrijversduo Alexander Pola en Chiem van Houweningen. De serie werd geregisseerd door Nico Knapper, en uitgezonden door de VARA tussen 12 oktober en 24 november 1979. Er waren rollen voor o.a. Ton van Duinhoven, Ina van Faassen, Frits Lambrechts, Hetty Verhoogt,Christel Braak, Marina de Graaf en Vittorio Dorigoni. De serie gaat over de heer Guiseppe Paparao, die twintig jaar geleden vanuit Napels naar Nederland emigreerde om hier ijs te venten. Eens liep hij achter een ijskar. Maar Paparao bleef niet stil zitten in Nederland, en werd de trotse en drukke eigenaar van zijn eigen ijssalon en pizzabakkerij „Cassata”. Ook beheert hij een ijsfabriek. Paparao is getrouwd met een Nederlandse vrouw Lisa (Ina van Faassen). Paparao is onstuimig en opvliegerig; zij daarentegen de Hollandse nuchterheid zelve. Dochterlief Marina, (Christel Braak) ziet er Hollands uit, maar erfde haar vaders temperament. En dan zijn er nog Kees (Frits Lambrechts) en Mien (Hetty Verhoogt) die voor de ijssalon hun bloemenstal hebben. Twintig jaar na Giuseppe’s komst naar het rijke Holland kampen zij met dezelfde problemen als hij indertijd.

DUEL IN DE DIEPTE (1979)

Duel in de Diepte You TubeDuel in de diepte is de naam van een Nederlandse jeugdserie, die in 1979 werd uitgezonden door de KRO. De regie was in handen van Bram van Erkel en het verhaal gebaseerd op een boek van Anton Quintana. De serie werd vrijwel geheel op de Nederlandse Antillen opgenomen en haalde gemiddeld drie miljoen kijkers per aflevering. Het verhaal gaat over Silvia Sommers die een popzangeresje is , en  dan tijdens een concert instort. Haar manager stuurt haar naar Curaçao om daar tijdens een lange vakantie tot rust te komen. Nieuwe vrienden nemen haar mee naar Bonaire, waar ze kennis maakt met een zoon van het bevriende gezin, Eddy die haar leert duiken, een zonderling (gespeeld door Peter Faber), een bioloog (Lex Schoorel), maar ook een paar ongure types. En er gebeuren dingen, die Silvia niet begrijpt. Dat laatste neemt niet weg dat zij zich intussen kostelijk amuseert en geniet van haar duiklessen en de wonderlijke wereld onder het wateroppervlak. Zelfs als ze wordt gekidnapt en gelukkig snel weer bevrijd – beseft ze nog niet welke gevaren haar bedreigen.

DOKTER VLIMMEN (1977)

Dokter Vlimmen de Serie You TubeDokter Vlimmen was een speelfilm van Guido Pieters uit 1977 die in 1983, in drie delen als serie door de TROS werd uitgezonden. Peter Faber vertolkte de rol van (dokter Vlimmen), Roger van Hooi (Dacka), Chris Lomme (Truus), Brigitte de Man (Mientje), Helmert Woudenberg (van Bemmel), Leo Beyers (vander Kalck), Manfred de Graaf (dokter Treeborg), Serge Henri Valcke (Pietje Mulder), Reinhilde Decleir (Keeke Mulder). Dokter Vlimmen is in 1929 dierenarts in het dorpje Dombergen. Hij woont er met zijn zuster. Zijn vrouw ging er met een ander vandoor. Verder onderhoudt hij contact met de advocate Floor Dacka. Vlimmen is een prima dierenarts. Van mensen lijkt hij minder verstand te hebben. Hij lijkt moeilijk, onvoorspelbaar en onconventioneel. Vlimmen komt in vele conflicten terecht, bijvoorbeeld over de slachtmethoden die de veeboeren hanteren en over de zwangerschap van zijn hulp in de huishouding, Mientje. Het dorp gaat ervan uit dat hij deze veroorzaakt heeft, omdat Mientje niet wil zeggen wie de vader is.

HOLLANDS GLORIE (1977-1978)

Hollands Glorie You TubeHollands Glorie was een drama serie in twaalf delen van Walter van der Kamp naar de naar de internationale bestseller uit 1940 van Jan de Hartog, en werd uitgezonden door de AVRO. De serie vertelt het levensverhaal van Jan Wandelaar gespeeld door Hugo Metsers sr. Wandelaar werkt zich op van matroos op de zeesleepvaart tot internationaal vermaard kapitein. Maar voor het zover is, overkomt hem nog een hele hoop ellende. Hij moet zware tegenslagen incasseren, zoals uitzuigerij door de reders en de dood van zijn vrouw na de geboorte van hun tweede zoon. Hij komt zelfs in de gevangenis terecht, nadat hij de onderdirecteur van een rederskantoor in elkaar slaat. Terug uit de gevangenis richt hij vervolgens zijn eigen succesvolle zeesleepmaatschappij J. Wandelaar & Co op. Zo laat hij zien dat hij er niet onder te krijgen is.

KLEINE WAARHEID DE (1970-1972)

De Kleine Waarheid You TubeDe Kleine Waarheid is een legendarische 26-delige NCRV serie die in 1971 de Gouden Televizier-Ring won. De serie was gebaseerd op een trilogie,van Jan Mens uit 1960-1964. Willy van Hemert tekende voor de regie, en Harry de Groot, Hans van Hemert en Cor Lemaire voor de muziek. In het huis van Jan Engelmoer leeft een op het eerste gezicht rustig en gelukkig gezin, bestaande uit vader, moeder, dochter, oma en broer Eppo. Maar moeder Marleen draagt een groot geheim met zich mee: Jan is niet de vader van hun dochter Suzan.Als Jan na veertien jaar huwelijk overlijdt, voelt Marleen zich schuldig dat zij het hem nooit heeft verteld. Maar de dokter zegt dat Jan het altijd had geweten. een smet op een perfect huwelijk is haar bespaard gebleven. Na Jans overlijden staat Marleen er alleen voor De economische recessie en de dreigende oorlog met Duitsland drukken hun stempel op het dagelijkse leven. Als dan ook Suzan op jonge leeftijd probeert om het huis te ontvluchten, ziet Marleen de geschiedenis zich herhalen

KRIS PUSAKA DE (1977-1978)

De Kris Pusaka You TubeDe Kris Pusaka is een dertiendelige jeugdserie die tussen 31 oktober 1977 en 30 januari 1978 werd uitgezonden door de KRO. De serie gaat over een heilige kris met geheime krachten en werd geschreven door Anton Quintana, naar een idee van producent Carl Tewes, en geregisseerd door Bram van Erkel. Er is zowel op locatie gefilmd in Nederland als in Indonesië en er spelen Nederlandse en Indonesische acteurs in mee, met in de hoofdrollen Willem Nijholt en Erik van ‘t Wout. Het verhaal draait om een kris, een Indonesische dolk met een golvend lemmet. Deze dolk (De Kris Pusaka) wordt in Amsterdam geveild en bij die gelegenheid gekocht door Ben van Rooyen van het Tropeninstituut, gespeeld door Willem Nijholt. Anderen begeren de kris echter ook. Inbraak en dreigementen zijn het gevolg. Samen met zijn assistente Anne (Dore Smit) ontdekt Ben dat de Kris Pusaka een echte Matamaram Kris is, een „heilige” dolk. Zij besluiten het wapen naar de familie in Indonesië te brengen, die er volgens Indonesisch gebruik rechtop heeft. In de dolk schuilen mysterieuze krachten, die „goed” zijn voor de rechtmatige eigenaar, maar „kwaad” voor anderen.

STIEFBEEN EN ZOON (1963-1971)

Stiefbeen en Zoon You TubeStiefbeen en Zoon was een Nederlandse komedieserie van de NCRV geregisseerd door Max Douwes, met in de hoofdrol Rien van Nunen en Piet Römer. De serie was gebaseerd op de Engelse sitcom Steptoe and Son van de BBC (1962-1974) en werd geschreven door de beroemde Engelse scriptwriters Ray Galton en Alan Simpson.Vader Stiefbeen (Rien van Nunen) is handelaar in lompen, zijn veertig jaar oude zoon Dirk (Piet Römer) is zijn compaignon. De jongeman is nogal voortvarend, wil hogerop en wil daarom de zaken anders aanpakken. Dat geeft weer strubbelingen, zodat vader en zoon voortdurend overhoop liggen. Maar van veel betekenis zijn die ruzies niet, want zij houden zielsveel van elkaar.

STILLE KRACHT DE (1974)

De Stille Kracht You TubeDe Stille Kracht is een Nederlandse televisieserie van de AVRO uit 1974, geregisseerd door Walter van der Kamp, naar het gelijknamige boek van Louis Couperus. De hoofdrollen waren voor Pleuni Touw, Bob de Lange, Hans Dagelet en Willem Nijholt.Het verhaal speelt zich af in Laboewangi op Java. In een statig huis aan het einde van de Lange Laan woont het gezin van resident Otto van Oudijck (Bob de Lange), zijn tweede vrouw Leonie (Pleuni Touw) en de kinderen uit Van Oudijcks eerste huwelijk Theo (Willem Nijholt) en Doddy (Astrid Ceuleers).Theo, een onverbeterlijke nietsnut, heeft een verhouding met Leonie. Aanvankelijk ontgaat deze relatie de rechtlijnige resident volkomen. Maar als hij anonieme brieven ontvangt, begint hij te twijfelen. Door het bedrog verliest hij langzaam maar zeker zijn hele zelfvertrouwen. Daarbij doet de zogenaamde „stille kracht” zich gelden. Dit zijn mystieke Oosterse machten die de Javaan aanwendt tegen de gehate overheersers. Het een en ander resulteert in de ontreddering van de resident en later van de hele Nederlandse gemeenschap in Nederlands-Indië.

Q&Q (1974 & 1976)

Q&Q You TubeQ & Q is een Nederlandse jeugdserie die door de KRO werd uitgezonden. De eerste reeks van 13 afleveringen (bekend als Een Mislukte Foto) kwam in 1974 op het scherm. In 1976 volgde een tweede 13-delige serie (Kunst- en vliegwerk). Twee jaar later ging een ingekorte versie van die serie als bioscoopfilm in roulatie. Beide series werden geregisseerd door Bram van Erkel. Harrie Geelen en Joop Stokkermans verzorgden respectievelijk script en muziek. De herkenningsmelodie werd gezongen door Robert Long. Een versie van de titelsong gezongen door De Makkers werd op single uitgebracht.Q & Q gaat over de twee vrienden, Aristides Quarles van Ispen en Wilbur Quant. Zowel in de eerste als in de tweede reeks komen ze door toeval enkele misdadigers op het spoor. Omdat ze door de volwassenen maar half worden geloofd, moeten ze zelf op onderzoek uitgaan, daarbij geholpen door Aristides’ oudoom: ‘opa’ Reinier Quarles van Ispen. In de tweede serie worden ze bovendien bijgestaan door hun vriendinnetje Akkie Swaan.In de eerste serie begint het avontuur wanneer de jongens in het bos vogels willen fotograferen. Bij het ontwikkelen van de foto’s lijkt per ongeluk een dode man te zijn gefotografeerd. Dit gegeven is ontleend aan de film Blowup van Michelangelo Antonioni.De aanzet tot de tweede reeks is een telefoongesprek dat per ongeluk door Wilbur wordt afgeluisterd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s