Tv Series Jaren 70 Duitsland

AUF ACHSE (1977-1996)

Auf Achse You TubeAuf Achse (Op de As) is een Duitse televisieserie van Georg Feil. De serie werd uitgezonden door de ARD en liep van 1977 tot 1996. In totaal werden er 86 afleveringen gemaakt. Franz Meersdonk (Manfred Krug) is een toegewijde Trucker voor een bedrijf dat in München gevestigd Mittermann Haulage. Het bedrijf wordt gerund door Sylvia Mittermann (Monica Bleibtreu), die zeer goed met Franz overweg kan. Wanneer hij een lange tocht door de woestijn, maakt is er een tweede chauffeur nodig, daardoor ontmoet hij Günther Willers (Rüdiger Kirschstein) , hun opdracht verloopt echter niet soepel,hun vrachtwagen word per ongeluk voor een een gestolen vrachtwagen aangezien, dan is er nog een lifter die voor problemen zorgt, en wanneer ze bijna hun doel bereikt hebben, vliegt de cabine ook nog eens in brand.  Maar gelukkig, worden de goederen toch geleverd.Wanneer ze in München terug keren vernemen ze dat het transportbedrijf failliet is gegaan, en ze moeten stinkend hun best doen om toch opdrachten te krijgen. Uiteindelijk verzamelen ze genoeg geld om zelf hun eigen bedrijf te beginnen :International Transport in München

DERRICK (1974-1998)

Derrick is een Duitse krimiserie waarin Stephan Derrick, hoofdinspecteur bij de Münchense Kriminalpolizei (recherche), samen met zijn assistent Harry Klein moorden oplost. Vaak spelen de moorden zich af in rijke milieus. Oorspronkelijk was de serie gebaseerd op het Open Book Format, waarbij eerst de moord zichtbaar gepleegd werd en daarna Derrick en Klein ten tonele kwamen (vgl. de Amerikaanse serie Columbo met Peter Falk in de titelrol). Het Duitse kijkerspubliek was echter het ouderwetse concept gewend, waarop de makers dit hadden aangepast.De serie werd van 20 oktober 1974 tot 16 oktober 1998 uitgezonden op de Duitse zender ZDF, de Oostenrijkse zender ORF en de Zwitserse zender SF DRS.In de 25 jaar dat de serie liep werden 281 afleveringen gemaakt. De serie is in ruim 100 landen uitgezonden. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS, en momenteel door omroep MAX. In Vlaanderen werd de serie uitgezonden door de VRT. De scenario’s voor alle 281 afleveringen zijn geschreven door Herbert Reinecker.De serie werd gestopt toen Horst Tappert de leeftijd van 75 jaar had bereikt en vond dat het zo wel genoeg was. Het scenario voor de laatste aflevering werd op Tapperts wens aangepast: oorspronkelijk was het de bedoeling, dat Derrick in een confrontatie met criminelen om het leven zou komen. Dit vond Tappert echter geen passend einde. Zodoende herschreef Reinecker het script: Derrick werd bevorderd naar Europol in Den Haag.

NEUES AUS UHLENBUSCH (1977-1982)

Neues aus Uhlenbusch You TubeNeues aus Uhlenbusch was een kinderserie op de Duitse televisie over het leven in een boerendorp in het noorden van Duitsland. De verhalen gaan over  kinderen in de fictieve stad gefilmd werd er in verschillende Noord-Duitse steden, waaronder Rehburg-Loccum Wiedensahl Evessen, Bornum on Elm Konigslutter en Räbke. Van de vele kindacteurs is nog steeds Moritz Bleibtreu bekend bij een breder publiek. Andere bekende acteurs waren Hans-Peter Korff als de naïeve-vriendelijke postbode oom Heini (Heinrich Lüders), Trude Breitschopf als oma Piepenbrink, Uwe Dallmeier als boer Brömmelkamp  en Hildegard Wensch als tante Appelboom. De eerste uitzending was op 24 December 1977 en waren in totaal 40 afleveringen van de serie geproduceerd door de ZDF, geregisseerd door Thomas Draeger. De serie werd ook uitgebracht op DVD. Het themalied van de serie was erg catchy, vooral het refrein Auweia, auweia, de haan legt geen eieren.

SELTSAMEN ABENTUER HERMAN V. VEEN (1977)

Die seltsamen Abenteuer des Herman van Veen You TubeDie seltsamen Abenteuer des Herman van Veen (De wonderlijke avonturen van Herman van Veen) was een serie die door  Bayerische Rundfunk was gemaakt in 1977, en het werd ook in dat jaar door Duitsland 1 uitgezonden. In Nederland werd de serie in 1978 in zes delen door de Kro uitgezonden. Het nam vier maanden in beslag om de serie te maken. Herman van Veen schreef de liedjes en de filmmuziek voor de serie. Ook zijn complete groep zoals die regelmatig in zijn theaterprogramma’s was te zien, hadden een rol in de serie. Enkele namen: De fameuze gitarist Harry Sacksioni, Hans Koppes, Erik van der Wurff, Michiel Kerbosch, Hans van der Linden, Martijn Alsters, Ger Smit en Hermans vrouw, Marlous Fluits. De serie was niet alleen voor kinderen bedoeld, maar voor alle mensen van 7 tot 77 die in een mengeling van sprookjes en realiteit geloven. Het motief van deze „avonturen van Herman van Veen”, waarin hij zelf de hoofdpersoon is, komt er op neer dat Herman met zijn vrouw Marlous Fluitsma en acht vrienden in een witte betoverde molen woont, die midden in de stad staat tussen de torenflats. De molen heeft een aantal bijzondere eigenschappen: hij kan vliegen en hangt vol schilderijen, waardoor je naar binnen kunt stappen in de wereld die het schilderij voorstelt, en Herman kan dan door de tijd reizen. Zijn tochten voeren hem naar de Sahara, naar de toekomst, naar de middeleeuwen, naar de jaren ’50, naar het land van de geesten en naar vandaag, waar Herman met molen, vrienden en konijn het luchtruim opzoekt.

TEGTMEIERS REISEN  (1972-1980)

Tegtmeiers Reisen You TubeTegtmeiers Reizen was een 20-delige televisieserie met Jürgen von Manger, de serie werd uitgezonden van 1972-1980 op de ZDF. In de eerste afleveringen van de serie, speelt Jürgen von Manger,  twee heren namelijk Adolf Tegtmeier en Dr Tegtmeier. Ze zijn niet verwant aan elkaar maar reizen toevallig naar dezelfde plaatsen.Het concept van twee verschillende figuren door dezelfde acteur te laten spelen, was erg ingewikkeld en kon dus niet kon worden behouden gedurende de hele serie, zodat Dr Tegtmeier op een gegeven moment verdween uit de serie. Elke aflevering van de reeks was gewijd aan een reis bestemming. Adolf Tegtmeier zegt altijd wat hij denkt, terwijl Dr Tegtmeier zeer omslachtig is en ingewikkelde formuleringen gebruikt en niet bezig is met de kern van de zaak. Op de verscheidenheid van dit feit berust zich een groot deel van de humor.

THEODOR CHINDLER (1979)

Theodor Chindler You TubeTheodor Chindler was een 8 delige mini serie van de ARD geproduceerd door Hans W. Geißendörfer, in Nederland werd de serie in 1980 door de VARA uitgezonden. De serie is gesitueerd rondom het gezin Chindler: Theodor hoogleraar geschiedenis en afgevaardigde namens de conservatieve centrumpartij in de Rijksdag, zijn fanatieke-katholieke vrouw Elisabeth, dochter Margarete, zoon Max en zijn vrouw Lilli, en de jonge Leopold. De familieverhoudingen geven vrij nauwkeurig weer wat zich in de schijnbaar hechte Duitse samenleving afspeelde. Duitsland was keizerlijk en conservatief, maar net als in het gezin Chindler, woedden de stormen onder de oppervlakte. Naarmate de serie vordert, ontwikkelen de tegenstellingen zich wat duidelijker en openlijker. Het gezin Chindler val uiteen in een revolutionaire en contra-revolutionaire kampen, waarin Margarete als links-radicale staat voor de Duitse revolutie, en Elisabeth met haar kwezelachtige religieus fanatisme het andere vertegenwoordigt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s