Tv Series Jaren 70 België

COLLEGA’S DE (1978-1981)

De Collega's You TubeDe Collega’s is een Vlaamse komische reeks gemaakt door de openbare omroep BRT. Ze liep drie seizoenen lang, van 9 september 1978 tot 21 februari 1981. Er werden in totaal 37 afleveringen gemaakt. De reeks speelt zich af in de kantoren van het ministerie van financiën. De ambtenaren die er werken worden karikaturaal voorgesteld: het werkritme laat veel tijd vrij die wordt opgevuld met geroddel, gekibbel, getreiter en het lezen van de krant. Eenieder heeft zijn kleine kantjes en de collega’s zullen geen kans laten liggen om die uit te buiten. Er is ook een grote portie drama aanwezig, iets wat men tegenwoordig nog zelden tegenkomt in komische reeksen. Het scenario werd geschreven door Jan Matterne, die ook het eerste seizoen regisseerde. Vincent Rouffaer regisseerde het tweede en derde seizoen. De vaste acteurs van de reeks hoorden bij het toneelgezelschap Mechels Miniatuur Teater (tegenwoordig ‘t Arsenaal geheten). De Collega’s genoot destijds een immense populariteit, maar ook nog lang daarna: ontelbare keren werd de reeks al heruitgezonden, laatst nog in het najaar van 2008. De reeks behoort tot het populair-culturele erfgoed van Vlaanderen.De Collega’s genoot eind jaren 70, begin jaren 80 grote populariteit in Vlaanderen. Hoewel het karakter van Paul Thienpondt het publiek zeer aansprak, wordt serie drie toch algemeen beschouwd als de “leukste en meest aansprekende” reeks. Midden jaren 90 werden er drie video’s uitgebracht met het beste uit “De Collega’s”. De hele reeks is inmiddels ook op dvd uitgebracht.

DIRK VAN HAVESKERKE (1978)

Dirk Van Haveskerke You TubeDirk van Haveskerke was een Vlaamse jeugdreeks die in 1978 door de toenmalige BRT-televisie werd uitgezonden, in Nederland werd het in 1980 door de AVRO uitgezonden. De serie bestaat uit dertien afleveringen en is gebaseerd op het boek Vlaanderen die Leu van F.R. Boschvogel. De serie speelde zich af in het Vlaanderen in de 14e Eeuw. De jonge ridder Dirk van Haveskerke is getuige van de verschrikkingen en de willekeur van de Franse bezetters. Het volk wordt onderdrukt, en de steden worden geplunderd. Verbolgen over de grote belastingsdruk die weegt op Vlaanderen en omdat Filips de Schone zijn beloften niet nakomt, zegt Gwijde van Dampierre zijn leenverdrag met de vorst op. De Klauwaartsgezinde Vlamingen staan aan de zijde van graaf Gwijde, de machtige Lelieaarts aan de zijde van de Franse koning. Net zoals vele Vlamingen moet Dirk onderduiken. Als boodschapper stort hij zich in gevaarlijke avonturen met als grootste opdracht het bevrijden van zijn ouders uit de handen van de Lelieaerts.

MARIE SPEERMALIE (1979)

Marie Speermalie You TubeMarie Speermalie was een Vlaams-Nederlandse tv-reeks van BRT en AVRO uit 1979. De reeks bestond uit 6 afleveringen.De reeks was gebaseerd op het gelijknamige boek van Herman Teirlinck uit 1940 en werd geregisserd door Antonín Moskalyk. Het verhaal speelt zich af in het zuiden van Oost-Vlaanderen in 1875. De levenslustige Maria Speermalie (Tessy Moerenhout) moet na de dood van haar moeder van haar stugge en verbitterde vader Mattheas (Senne Rouffaer) naar de kostschool. Haar levenslust wordt daar geknakt maar niet gebroken. Zij ontsnapt uit de school en begint een onstuimige verhouding met stroper Ruige (Luk De Koninck). Wanneer het familiedomein door financiële problemen dreigt te verbrokkelen, bewijst Maria een echte Speermalie te zijn en alles en iedereen moet wijken voor de wil om het familiebezit te vrijwaren.

PARADIJSVOGELS DE (1979-1982)

De Paradijsvogels You TubeDe Paradijsvogels in één categorie stoppen is onbegonnen werk. Vlaanderen keek uiteraard massaal naar deze reeks, vermits die nog dateert uit de tijd dat je ‘s avonds op je kijkkast de keuze had tussen Brussel Vloms en Brussel Fraans. De reeks is – hoeft het nog gezegd voor een BRT-reeks? – verschillende keren herhaald, een voorlaatste keer ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de VRT, met daarachteraan nog eens een reeks heruitzendingen op het inmiddels beruchte oldies-uurtje op weeknamiddagen. Met een lach en een traan vertelt de serie de belevenissen van de dorpsbewoners die zich bij voorkeur verzamelen in het Hemelrijk, het café van de flamboyante, ongetrouwde Catho (Denise Deweerdt) en haar mooie pleegdochter Leentje (Machteld Ramoudt). Zo is er brouwer Hippoliet (Alex Wilequet), tevens burgemeester, die zich als lijsttrekker van de katholieke ’Schapen’ zegezeker opmaakt voor de komende verkiezingen. Eén van zijn felste tegenstanders en boegbeeld van de Vlaamsgezinde ’Bokken’ is ex-frontsoldaat Pier De Smid (Ward De Ravet). Hij krijgt de steun van Bolle Verbuyck (Anton Peters) en Rietje Rans (Jef Burm). Verder zijn er onder meer nog hereboer en vrijgezel Désiré Speydonck (Robert Marcel), zijn broer August (Maurits Goossens), zijn zus Aspasie (Martha De Wachter), hun knecht Tuurke (Luc Perceval), de koster (Ugo Prinsen), de pastoor (Marc Leemans), Brozie (Marijn Devalck), Landerke (Jan Reusens), Isidoor de Mulder (Vic Moeremans), Rozeke (Linda Lepomme), Veerke (Lucas Vandervost), de sjampetter (Werther Van der Sarren) en vele anderen: in totaal liefst 52 acteurs.Het centrale thema in Paradijsvogels is het dagelijkse leven van gewone Vlaamse mensen: simpele, wat karikaturale volksfiguren, wier levensritme bepaald wordt door het geloof, het werk, het café, het geld en natuurlijk de liefde.Scenarist Marc De Bie puurde uit het werk van Martens drie reeksen van in totaal 38 afleveringen onder de titel Paradijsvogels, naar het populairste stuk van de schrijver. Paradijsvogels werd geregisseerd door Anton Peters en gerealiseerd door Juul Claes. De productie was in handen van Joanna Geldof.

KAT DE (1973)

De Kat You TubeDe Kat was een televisieserie voor de jeugd naar een scenario van Louis De Groof in een regie van Senne Rouffaer. Het verhaal speelt zich af in het fictieve plaatsje Holebeek. De serie bestaat uit 13 afleveringen, waarvan de eerste aflevering werd uitgezonden op 17 januari 1973. De Kat werd op locatie opgenomen in Carpentras en Mol. De serie was een samenwerking tussen de toenmalige BRT, KVS en NTG. David De Kat is een milieuactivist die, verkleed als kat, het opneemt tegen de lokale industrieel Oskar Dias, die met zijn bedrijf Af-Val een bedreiging is voor de natuur. Naarmate de serie vordert, stelt Dias zich inschikkelijker op, maar zijn dochter Helena neemt zich de bestrijding van de Kat zeer ter harte. De Kat rekent weliswaar steeds af met haar knokploegen, die steevast bestaan uit niet al te snuggere personen. De Kat krijgt hier uiteindelijk de hulp van Dias’ echtgenote Nellie bij en ook van het nichtje van Dias, Andrea en coördineert zijn acties vanuit het landhuis Belmont en heeft een blauwe volkswagenbus met wit dak tot zijn beschikking. Zijn pak bestaat uit een bruin strakgesloten outfit van een bruine jumpsuit met twee strepen over de lengte en een zwarte hooggesloten koltrui. Op zijn gezicht draagt hij een bruin masker in de vorm van een kattenkop. Andrea is de oudsecretaresse van Dias en nam ontslag toen ze de bewoners van de Rupsentros, de wijk die dreigt te verdwijnen door de activiteiten van Dias, leerde kennen. Ook de uitvinder Vincent helpt De Kat en Andrea. Hij is in het bezit van een Buggy. Bruno de wereldreiziger is ook iemand die sympathiek staat tegenover de acties van De Kat. Het plaatsje Holebeek en de wijk Rupsentros verworden steeds meer tot een vervuilde schroothoop. Hoewel Dias uiteindelijk langzamerhand tot het besef komt dat een zuiveringsinstallatie nodig is kost het toch heel veel steeds grimmiger wordende acties om hem uiteindelijk zover te krijgen.De serie telde dertien afleveringen van 25 minuten elk. Vanwege de grote populariteit werd de serie in 1979, 1981 en 1991 heruitgezonden op de Belgische televisie. De opnamen vonden plaats in Zuid Frankrijk in en rondom het plaatsje Carpentras. De totale opnameperiode bedroeg tachtig draaidagen. De populariteit was groot omdat juist in de periode van opname er serieus werd nagedacht door de problemen van de milieuvervuiling. Nog steeds staat de serie in de top drie van meest verzochte herhalingsprogramma’s van Ketnet. Louis de Groof schreef later twee boeken gebaseerd op het scenario van de serie, De Kat deel 1 en De Kat deel 2, beide uitgegeven door de Standaard Uitgeverij te Antwerpen.

VORSTINNEN VAN BRUGGE (1972)

De vorstinnen van Brugge You TubeDe vorstinnen van Brugge is een tv-reeks van de BRT van 13 afleveringen uit 1972. Het verhaal is gebaseerd op de vertellingen van Maurits Sabbe. De tv-bewerking was van Maurits BalfoortEdgar Onghenae is een Gents wever die zijn werk verloor, wegens problemen met zijn bazen. In Brugge gaat hij werken bij Theo Van Waefelghem, een kleine maar ambitieuze industrieel. Samen met zijn moeder beweegt deze zich in de betere burgerij van Brugge. Van Waefelghem heeft ook een broer, Adelin genaamd, een artistieke flierefluiter en rokkenjager die wat gestoord is, maar toch getrouwd is met Marie-Louise. Andere belangrijke figuren in het verhaal zijn de kunstzinnige en aristocratische dokter Spilliaert en zijn knappe dochter Ida, de zinnelijke militair Horace Quatremeire en de atheneumleraar Jan Neys. Edgar Onghenae heeft een kamer bij herbergier Ward Bariseele. Hij leert er Stientje kennen, de dochter van Fons, weduwnaar en broer van de herbergier, die ook nog twee zoons heeft, Jean-Baptiste en Monne. Monne is wat achterlijk en de apothekersklerk Quickelborne neemt hem onder zijn hoede. Edgar gaat uiteindelijk met zijn ideeën voor heel wat opschudding in Brugge zorgen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s