Tv Programma’s Jaren 70 Nederland

CIJFERS EN LETTERS (1975-1988)

Cijfers em Letters You TubeSpelletjesprogramma uitgezonden in Nederland door de KRO , waarin twee kandidaten afwisselend een cijferspel en letterspel spelen. Bij het cijferspel roepen de deelnemers naar de assistente uit welke rij zij de getallenbordjes moet selecteren. De kunst is om met de ontstane serie cijfers een rekensom te maken en op het getal uit te komen dat van tevoren is opgegeven.Voor het letterspel kiezen de kandidaten steeds klinkers of medeklinkers. De presentator toont vervolgens een rij letters waarvan een zo lang mogelijk woord moet worden gemaakt. Het publiek op de tribune speelt mee, in de hoop een nog langer woord te kunnen maken dan de kandidaten.Na Han van der Meer wordt in 1976 Maartje van Weegen ‘quizmiss’ van dit programma. Bob Bouma volgt in 1985 Robert ten Brink op als presentator. Cijfers en Letters stopte in 1988 de titelmuziek werd gecomponeerd door Armand Jammot.

COUNTDOWN (1978-1993)

Countdown You TubeCountdown was een muziekprogramma van Veronica met een eigen podium, waar jarenlang nationale en internationale muziekgrootheden optraden. Dat podium was de televisiestudio Concordia in Bussum, dat zou uitgroeien tot een belangrijke locatie in de geschiedenis van commerciële muziekzenders. Countdown startte in 1978 en werd zeer populair in de jaren ’80, en stopte in 1993 net voordat Veronica uit het publieke bestel stapte en commercieel ging. De presentatie van Countdown heeft onder meer in handen gelegen van Lex Harding, Adam Curry, Simone Walraven, Jasper Faber, Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Rob Stenders en Simone Angel. In de jaren ’80 was Countdown ook internationaal te zien, eerst op TV Europa en later bij Sky Channel. In totaal werd het op zijn hoogtepunt in 22 landen uitgezonden.

HOE BESTAAT HET (1975-1981)

Hoe Bestaat Het You TubeHoe bestaat het was een satirisch consumentenprogramma van de VARA dat van 1975 tot 1981 werd uitgezonden. Het programma werd gepresenteerd door Joop Brussee, Ati Dijckmeester en Hans Emmering en was gebaseerd op That’s Life! van de BBC. Het had als slogan “Holland op zijn smalst”. De regie was in handen van Simon Wadleigh en Anneke Bos. Het drietal lepelt de onderwerpen in een vlot tempo op, met snelle camerawisselingen tussen de presentatoren. Vast onderdeel zijn de satirische  sketchen over een actueel onderwerp. Het programma had sterke gelijkenis met het latere KRO-programma Ook dat nog!, inclusief de krantenknipsels, alsook met het in 2011 uitgezonden VARA-programma Kanniewaarzijn met Astrid Joosten.

REN JE ROT (1973-1983)

Ren je Rot You TubeRen je Rot was de Nederlandse versie van de Amerikaanse televisiequizshow Runaround waarin kinderen van verschillende scholen met elkaar de competitie aangingen. Het werd van 5 oktober 1973 tot 1 juni 1983 uitgezonden door de TROS en gepresenteerd door Martin Brozius (1941-2009). Runaround werd tussen 9 september 1972 en 1 september 1973 uitgezonden door NBC op de zaterdagochtend. Daarna werd het in aangepaste vorm aan Nederland verkocht.Martin Brozius, die de naam Ren je Rot verzon, stelde meerkeuzevragen, riep “Rren jjje rrrot” en de deelnemende kinderen renden naar het vak van hun keuze. Was het antwoord goed dan pakten ze een bal, gooiden die in een cilinder en de groep met de meeste ballen won. De puntentelling werd bijgehouden door Lars Boom en de radio Deejays Tom Mulder en Krijn Torringa. Er waren ook andere vaste gasten, zoals de goochelaar Hans Kazàn, ruimtevaartdeskundige Piet Smolders, kunstkenner Pierre Janssen en Hanneke Louwman van Diergaarde Wassenaar, die elke keer een dier meenam naar de studio. Het programma werd geregisseerd door Matthieu Rogmans, Paul Boots en Ger Roos. Eind jaren 70 werd de herkenningstune in een nieuw jasje gestoken en kreeg Martin Brozius het rode pak met de grote-witte-strik-met-rode-stippen dat uiteindelijk z’n handelsmerk zou worden. De 100e uitzending was in 1981 en werd opgeluisterd met gastoptredens van andere kinderhelden; Ome Willem, Bassie en Adriaan, en Stuif es in presentatrice Ria Bremer.

VAN GEWEST TOT GEWEST (1965-2004)

Van Gewest tot Gewest You TubeVan Gewest tot Gewest was een Nederlands tv programma, dat voor het eerst werd uitgezonden op 7 januari 1965 door de Nederlandse Televisie Stichting. In het programma werden uiteenlopende personen en kwesties in de Nederlandse regio’s belicht. Het liep daarmee ver vooruit op landelijke programma’s die gericht waren op de regio, zoals Hart van Nederland, dat pas in 1995 voor het eerst werd uitgezonden. Het programma was ten tijde van de laatste reguliere aflevering, op 21 december 2003, op het journaal na het langstlopende televisieprogramma van Nederland. Het was een jaar ervoor al van naam veranderd, toen het met het televisieprogramma Urbania versmolt tot het programma Gewest. Bij wijze van afscheid werden in 2004 in 43 afleveringen hoogtepunten vertoond uit de rijke tv geschiedenis van het programma. Zo werden interviews met Hendrik Wiegersma uit 1967 en Grard Sientje uit 1976 opnieuw uitgezonden. Op 18 december 2004 was de laatste aflevering van dit afscheidsjaar, dat werd gepresenteerd onder de naam Gewe[e]st.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s