Films Jaren 70 Nederland

OPNAME (1979)

Opname You TubeOpname is een film geregisseerd door Marja Kok en Erik van Zuylen met Helmert Woudenberg, Frank Groothof en Marja Kok.De film is een productie van Het Werkteater waar ook de regisseurs, schrijvers en acteurs grotendeels toe behoorden.  Een kweker van een jaar of veertig uit Aalsmeer (Helmert Woudenberg) gaat tussen zijn drukke werkzaamheden door even naar Amsterdam om de uitslag van een onderzoekje te vernemen. Wat blijkt? Hij heeft kanker. Zijn vrouw en de dokter besluiten het hem niet te vertellen, en de dokter heeft alles geregeld voor een opname ter observatie. Ondanks de vijandige omgeving slaagt de man erin om wat van zijn laatste dagen te maken, samen met een jongeman, een kamergenoot. Hij gaat zelfs naar de bruiloft van zijn zoon, tegen dokters advies in. Het lukt hem zelfs om de staf van het ziekenhuis zich min of meer te laten gedragen als mensen.

PAK SLAAG EEN (1979)

Een pak slaag  You TubeEen pak slaag is een Nederlandse speelfilm uit 1979, en de film werd geregisseerd door Bert Haanstra. Centraal in het verhaal staat de zwijgzame, humorloze en contactarme Hein Slotter (Kees Brusse), president-directeur van Slieps Kinderwagenfabriek en schoonzoon van de oude baas Slieps (Paul Steenbergen), die hem beter toegerust achtte voor die topfunctie dan zijn eigen gepasseerde slapjanus van een zoon. In het bedrijf heeft Slotter echter nooit echte achting gevonden. Hopend op een van waardering getuigende toespraak van de oude heer stemt hij, zij het aarzelend, in met een huldiging bij zijn zilveren jubileum. Dat festijn wordt een regelrechte ramp. Slieps senior, hard op weg seniel te worden, wauwelt in zijn feestrede over een pak slaag dat de jubilaris in zijn jongensjaren zou hebben gekregen van een bij de afvalverwerking van de fabriek werkzame klasgenoot. Een verzonnen verhaal, maar niet meer te verifiëren, omdat de man bij een bedrijfsongeval omkwam. Als de oud-directeur dan ook nog publiekelijk in zijn broek plast, is de ellende compleet.

SOLDAAT VAN ORANJE (1977)

Soldaat van Oranje. Speelfilm uit 1977 van Paul Verhoeven naar de roman Ivan Erik Hazelhoff Roelfsema. Met: Rutger Haver, Jeroen Krabbé, Derek de Lint, e.a. Tijdens WO II komt Erik Lanshof met een aantal vrienden in het verzet terecht. Hem staat maar één ding voor ogen: De Duitse bezetting in Nederland te lijf gaan vanuit Engeland. Vanuit Engeland onderneemt hij in opdracht van Koningin Wilhelmina een commando-actie in bezet Nederland.

STILLE LIEFDE EEN (1977)

Een stille liefde You TubeEen stille liefde is een Nederlandse film uit 1977, geregisseerd door René van Nie, met een hoofdrol voor acteur Cor van Rijn. Cor (Cor van Rijn) heeft zijn zoon, Sem (Sem de Jong ), al een half jaar niet meer mogen zien nadat hij is gescheiden van zijn vrouw Mariëlle (Mariëlle Fiolet). Deze regel werd door de moeder via de rechter afgedwongen. De vader besluit er iets aan te doen en ‘ontvoert’ zijn zoon. Tegen zijn zoon houdt hij vol dat zijn moeder ook zal komen en zij gedrieën verder met vakantie zullen gaan. De vlucht van vader en zoon leidt naar België wanneer blijkt dat moeder Mariëlle Mariëlle de politie heeft gewaarschuwd. De vader concludeert uiteindelijk dat hij de consequenties van zijn daad onder ogen moet zien.

VOORBIJ, VOORBIJ (1979)

Voorbij, voorbij is een televisiefilm uit 1979 van regisseur Paul Verhoeven naar een scenario van Gerard Soeteman. De film is ook bekend onder de internationale titel All Things Pass.In de film waren er o.a. rollen voor Guus Oster, Jan Retel, Piet Römer, Jan Staal, Hidde Maas, Riek Schagen,Simone Kleinsma, Maarten Spanjer. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de leden van een Brabantse verzetsgroep elkaar gezworen de gewelddadige dood van hun leider verzetsman Arie (Hidde Maas) te wreken.Vijfendertig jaar na de oorlog krijgen ze de kans hun plan tot uitvoer te brengen. In een file ziet Oud-verzetsstrijder Ab (André van den Heuvel) een touringcar met Duitse toeristen, daarin herkent hij  de Nederlandse SS’er Niels (Jan Staal), degene die Arie heeft doodgeschoten. De revolvers die ze 35 jaar eerder hebben begraven, worden opgehaald en de oude vrienden bezocht.Ab wil zich aan zijn belofte houden, maar komt er echter al snel achter dat zijn oude kameraden dit zinloos vinden en ze vinden dat hij het verleden moet laten rusten. Alleen de voormalige communist Gerben (Piet Romer) de eigenaar van een sigaren winkel-annex boekhandelaar, is zijn eed niet vergeten en besluit Ab bij te staan.

WOORD VAN LIEFDE (1972)

Een woord van liefde Nederlandstalige speelfilm uit 1972 van Paul Collet en Pierre Drouot, met Willeke van Ammelrooy, André van den Heuvel, Roger van Hooi e.a. Het verhaal van vier mensen — twee mannen, een vrouw en een meisje — op zoek naar het geluk. Tijdens de periode voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vlucht de kleine Isabelle uit het weeshuis. Zij ontmoet Pierre en Paul, twee avonturiers, die haar meenemen en voor haar zorgen. Zij komen op het verlovingsfeest terecht van Louisa, de dochter van een rijke industrieel. Louisa wordt tegen haar zin,uitgehuwelijkt en ontvlucht haar milieu. Louisa, Pierre, Paul en Isabelle nemen hun intrek in een leegstaande boerderij, waar een tijd aanbreekt van gelukkig samenzijn. Maar hun levenswijze wordt niet begrepen.

Advertisements