Films Jaren 70 België

IK ZAG CECILIA KOMEN

Ik zag Cecilia komen Televisiefilm van Peter Simons. Met in de hoofdrollen Tessy Moerenhout, Luc Springuel, Alex Wilequet, e.a. Johan verblijft in een Kempisch dorpje om er te herstellen van T.B.C, en wordt verliefd op de onderwijzersdochter Cecilia. Hij verbreekt zijn verloving met het stadsmeisje Roelinde. Dan sterft Cecilia.

PALLIETER

Pallieter vrijbuiter is een een Vlaamse film uit 1976 geregisseerd door Roland Verhavert, gebaseerd op de roman „Pallieter” van Felix Timmermans, die Hugo Claus
omwerkte tot scenario.  Er waren rollen voor o.a.: Eddie Brugman,Sylvia de Leur, Jacqueline Rommerts. Pallieter (Eddy Brugman) leeft in Vlaanderen begin deze eeuw. Hij is een losbol en een levensgenieter. Maar dat verandert als zijn verloofde, waarmee hij occulte experimenten uitvoerde, zelfmoord pleegt. Bijgestaan door zijn zorgzame en religieuze zuster Charlotte (Sylvia de Leur) en door zijn stomme vriend Fransoo die schilder is, herstelt hij langzaam van het verlies. Hij gaat zich steeds meer interesseren voor de natuur en na verloop van tijd ontpopt Pallieter zich tot een fanatiek natuurbeschermer.Hij begint fel te ageren tegen de technologische ontwikkeling, die zijn natuurlijke omgeving bedreigt. Hij ziet de toekomst in Vlaanderen steeds somberder in en de geruchten over een naderende wereldoorlog maken hem nog neerslachtiger. Tegen alle adviezen van zijn vrienden in, besluit hij tenslotte samen met zijn vrouw Marieke weg te trekken. In een huifkar gaan zij op zoek naar een onbekend paradijs ergens op de wereld.

Advertisements