Films 1974 Buitenland

AIRPORT

Airport is een Amerikaanse rampenfilm uit 1974 van Jack Smight, met in de hoofdrollen Charlton Heston en Karen Black. Captain Stacy vertrekt met zijn Boeing 747 van Washington naar Los Angeles. Omdat de vliegvelden vanwege het slechte weer zijn gesloten, moet Stacy uitwijken naar’ Salt Lake City. Het begin van veel narigheid en ellende voor de bemanning en passagiers.

BLOOD FOR DRACULA

Blood for Dracula You TubeBlood for Dracula (Bloed voor Dracula,Andy Warhol’s Dracula ) is een Italiaans – Franse horror film uit 1974, naar het beroemde boek „Dracula” van Bram Stoker. De film werd geschreven en geregisseerd door Paul Morrissey en geproduceerd door Andy Warhol.Met onder andere Joe Dallessandro, Udo Kier, Vittoria de Sica en Dominique Darel. De gulzige bloedzuiger Dracula is verzot op maagdenbloed, dat hij echter in Roemenië niet meer kan vinden. Op aanraden van zijn bediende Anton reist hij volkomen uitgeput naar Italië, waar hij zijn intrek neemt bij de markies De Fiori, die in het bezit is van vier huwbare dochters. De knecht van de markies, een zeer potente jongeling, vormt echter een voortdurende bedreiging voor de maagdelijkheid van deze meisjes, zeer tot ongenoegen natuurlijk van graaf Dracula.

CHINA TOWN

Amerikaanse detective uit 1974. Met: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez. Regie: Roman Polanski. Verhuur: Esselte. Lengte: 125 minuten. Eenprivé detective komt door de moord op het Hoofd van het waterleidingbedrijf in contact met een jonge vrouw Evelyn (Fay Dunaway), die beweert de echtgenote van de gedode man te zijn. De detective gaat de zaak uitzoeken en belandt in allerlei raadselachtige toestandn de jonge vrouw oefent zon sterke aantrekkingskracht op de detective uit, dat hij ondanks waarschuwingen de zaak niet meer kan loslaten.

HEATWAVE LASTED DOUR DAYS

The Heatwave Lasted Four Days Canadese speelfilm uit 1974 van Doug Jackson, met in de hoofdrollen Gordon Pinset en Joan Blackman. De hobbies van tv-verslaggever Reynolds kosten erg. veel geld. Zijn vrouw zit daardoor onophoudelijk in financiële problemen. Vlak voordat er een hittegolf uitbreekt, maakt Reynolds op het strand een filmpje. Hiermee denkt hij voorgoed uit de financiële problemen te geraken. Maar het blijkt dat dit niet zonder misdaad, moord en chantage kan gaan.

IRONIE VAN HET LOT DE

De ironie van het lot You TubeL’Ironie du sort (De ironie van het lot) is een Franse film van Edouard Molinaro die werd uitgebracht in 1974, met onder andere Pierre Clementi, Jacques Spiesser, Jean Desailly, Pierre Vaneek en Hans Verner.De film was gebaseerd op de gelijknamige roman van Paul Guimard uit 1961. Drie vrienden, een meisje en twee jongens, kiezen tijdens de Duitse bezetting voor het Franse verzet. Op een avond moet één van de jongens een Duitse officier doden. Vanaf dat monent toont de film twee alternatieven. In kleur wordt de mogelijkheid getoond, hoe het verhaal verder zou kunnen gaan, als de auto van de Duitser wel zou starten; in zwart wit is de mogelijkheid te zien, wanneer dat niet het geval was geweest.

IT’S TO GOOD TO BE ALIVE

It’s good to be alive (Roy Campanella) Amerikaanse speelfilm uit 1974 van Michael Landon. Met: Paul Winfield, Ruby Dcc, Eric Wood e.a. Het leven van de beroemde Amerikaanse honkbalspeler Roy Campanella verandert drastisch, als hij op het hoogtepunt van zijn carrière door een auto-ongeluk bijna geheel verlamd raakt. Na de operatie komt Roy in een diep dal. Hij is verbitterd en vermijdt elk contact met andere mensen. Zo wil hij geen therapie volgen en noemt hij zichzelf  dood vanaf de nek. Ook zijn relatie met zijn vrouw Ruth wordt er niet beter op.

JACOB THE LIAR

Jacob the Liar (Jacob de leugenaar) Oostduitse TV-film met Vlastimil Brodsky, Erwin Geschonneck, Manuela Simon: Eigenlijk heet Jacob de Leugenaar heel gewoon Jacob Heym. Hoe het komt en wanneer het begonnen is, weet hij niet meer – trouwens niemand weet het meer – maar op een gegeven ogenblik is hij gaan liegen. En toen moest hij wel volhouden. Hij heeft wel eens gezegd dat hij loog, maar toen wilde niemand hem geloven. Want heimelijk hoopt iedereen dat het wel waar is, dat Jacob heus een radio heeft waarmee hij naar nieuws van buiten het ghetto kan luisteren. In het ghetto in 1943 wil iedereen graag geloven, dat de Russen vlakbij zijn, dat ze ieder moment kunnen worden bevrijd. Daarom moet Jacob wel liegen, om de hoop te laten voortleven…

ODESSA FILE THE

The Odessa File, Amerikaanse speelfilm uit 1974 van Ronald Neame. Met: Jon Voight, Maximillian Schell. Maria Schell, Mary Tamm, Derek Jacobi, Peter Jeffrey. 1963, Hamburg, West Duitsland. Een oudere Jood pleegt zelfmoord. Hij laat een dagboek na dat in handen valt van de freelance journalist Peter Miller. Het dagboek beschrijft de in feite onbeschrijfbare wreedheden, massamoorden en martelingen van de SS kapitein Eduard Roschmann in Riga. Miller gaat op onderzoek uit om Roschmann te lokaliseren en stuit daarbij op ‘Odessa’, een zeer geheime door de SS gestichte organisatie om oud SS-ers over de hele wereld te beschermen. Miller ontdekt dat ‘Odessa’ zich bezig houdt met de internationale wapenhandel.

PARALLAX VIEW THE

The Parallax View Amerikaanse speelfilm uit 1974 naar een bewerking van de roman van Loren Singer, gebaseerd op de moord op president Kennedy. Wanneer op een verkiezingsbijeenkomst de kandidaat senator wordt vermoord, stelt.men direct’een onderzoek in. Uiteindelijk komt het onderzoeksteam tot de slotsom, dat de moord het werk moet zijn geweest van een krankzinnige. De journalist Frady (Warren Beatty) is echter een heel andere: mening toegedaan.Er waren namelijk acht getuigen, waarvan hij er één was. De één na de ander komen door nogal dubieuze omstandigheden aan hun eind en Frady voelt zich bedreigd. Dan komt hij een organisatie op het spoor die moorden in opdracht uitvoert. Hij besluit bij de organisatie te solliciteren om wat meer aan de weet te komen. De gevolgen zijn niet te overzien…

STARDUST

Stardust You TubeStardust is een Engelse speelfilm uit 1974 geregisseerd door Michael Apted. Met in de hoofdrollen: David Essex, Adam Faith, Larry Hagman. Jim MacLaine (David Essex) is de zanger van de band De Stray Cats. Mike(Adam Faith), een vriend van Jim. die op de kermis werkt wordt als roadmanager ingehuurd en pakt de zaken met grote handigheid aan. De plaatselijke wasbaas wordt gechanteerd om geld beschikbaar te stellen en even daarna maken The Stray Cats hun eerste single. Als Engeland veroverd is doen ze een serieuze poging Amerika te pakken. Daar worden hun zaken behartigd door een doorgewinterde professional, Porter Lee Austin (Larry Hagman), die de groep naar de toppen van wereldroem jaagt. Maar de heren Stray Cats, allen van zeer eenvoudige komaf, kunnen de roem niet aan. Vrouwen, drank, drugs en jaloezie doen hun intrede,en er vind een paleisrevolutie plaats in de band, waardoor Jim niets anders kan doen dan opstappen. Jim staat er nu alleen voor. Buiten zijn roem en geld heeft hij alleen Mike.Samen trekken ze zich terug op een kasteeltje in Spanje, waar gewerkt zal worden aan de lancering van MacLaine op de solotoer, maar aan de vooravond van een grootse televisie-uitzending loopt alles anders, als Jim in elkaar zakt.

TOWERING INFERNO THE

The Towering Inferno You TubeThe Towering Inferno is een Amerikaanse speelfilm uit het genre ‘rampenfilm’ uit 1974 onder regie van John Guillermin. Met Steve McQueen (Michael O’Hallorhan), Paul Newman (Doug Roberts), William Holden (James Duncan), Faye Dunaway (Susan Franklin), Fred Astaire (Harlee Claiborne), Susan Blakely (Patty Simmons), Richard Chamberlain (Roger Simmons) en Jennifer Jones (Liselotte Mueller). Architect Doug Roberts heeft het hoogste gebouw van de wereld ontworpen met maar liefst 135 verdiepingen. Op de dag van de opening komt hij er achter dat de electrische bedrading van inferieure kwaliteit is, dit in afwijking met zijn aanwijzingen in het bouwbestek. De aannemer en in het bijzonder diens schoonzoon hebben wat dit betreft een plank voor hun hoofd. Tijdens de openingsfestiviteiten, die niet meer afgezegd kunnen worden, en die plaatsvinden op de bovenste verdieping, breekt er door een kortsluiting, op de 81-ste verdieping brand uit. De aannemer wil de gasten en de bewoners boven de brandhaard niet naar beneden laten brengen. Het is toch maar een klein binnenhuisbrandje. Maar het kleine binnenhuisbrandje loopt binnen de kortste keren uit de hand…

Advertisements