Films 1972 Buitenland

ASSIGNMENT MUNICH

Assignment Munich. Amerikaanse actiefilm uit 1972 van David Lowell Rich. Met: Richard Basehart, Roy Scheider, Lesley Warren e.a. Harry Lange is de enige man die weet waar het goud, dat bij een roof is buitgemaakt, te vinden is. Hij vindt de dood kort nadat hij uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Caldwell gaat samen met Jake Webster, een undercover-agent van de VS, op zoek naar het goud dat een waarde van vijf miljoen vertegenwoordigt. De sporen leiden al snel naar München, waar Webster de voormalige partners van Lange voor de rechter daagt. Die worden echter stuk voor stuk om het leven gebracht, waardoor Webster er achter komt dat er meer kapers op de kust zijn.

BLACULA

Blacula, Amerikaanse horrorfilm uit 1972 van William Crain. Met: William Marshall, Vonetta McGee, Denise Nicholas e.a. In 1815 sprak Dracula een vloek uit over een Afrikaanse prins (Blacula) en zijn vrouw nadat ze hem smeekten om een petitie, die een einde aan de slavenij maakte. De prins werd gebeten door Dracula en in een kist gestopt. Ruim 150 jaar later denken Billy (Riek Metzier) en Bobby (Ted Harris) dat ze een fortuin zullen verdienen met de spullen die ze opgekocht hebben van Kasteel Dracula. Vooral de doodskisten lijken hen prima om te verhandelen. Maar per ongeluk bevrijden ze Blacula en worden zijn eerste slachtoffers.

César et Rosalie

César et Rosalie  You TubeCésar et Rosalie is een Franse film uit 1972 geregisseerd door Claude Sautet, met onder andere Romy Schneider, Yves Montand, Umberto Orsini,Eva Maria Meinecke,Bernard Le Coq,Gisela Hahn ,Isabelle Huppert, Sami Frey.  Na haar scheiding van schilder Antoine woont de mooie en charmante Rosalie (Romy Schneider) met de rijke zakenman César (Yves Montand) samen. Hij is gek van haar en zij weet wat ze aan hem heeft. Maar dan duikt onverwacht een oude jeugdliefde van Rosalie op, David (Sami Frey) Eigenlijk houdt ze nog steeds van hem. Als beide mannen hun aanvankelijke jaloezie overwinnen verdwijnt Rosalie. Een jaar later keert ze onverwacht terug. Voor wie zal ze kiezen, en moet ze wel kiezen?

FRENZY

Frenzy’ van Alfred Hitchcock (1972) uit, naar het boek van Arthur la Bern ‘Goodbey Piccadilly, Farewell Leicester Square. Met John Finch, Barry Foster, Alec McCowen, Barbara Leight-Hunt en Vivien Merchant. Een vrouwenmoordenaar waart rond in Londen. Angst maakt zich van de mensen in de omgeving meester. De slachtoffers zijn aangetroffen, gewurgd met een stropdas. Bewijzen blijven zich opstapelen tegen een zekere Richard Blaney. De politie weet in de chaos van bewijzen die zich voordoet maar moeilijk een weg te vinden. Dat geldt ook voor inspecteur Oxford. Blaney wordt gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. Daarmee echter is de zaak nog lang niet opgelost….

FROGS

Frogs, Amerikaanse film uit 1972 van George McCowan. Met: Ray Milland, Sam Elliott, Joan van Ark, Adam Roarke, Judy Pace, Nicholas Cortland e.a. Overgrootvader Jason Crockett heeft de familie in zijn huis op een verlaten eiland uitgenodigd om zijn verjaardag te vieren. Op het eiland hangt een gespannen sfeer, die nog versterkt wordt als de huismeester, die vergif heeft gespoten om de kikker-populatie terug te dringen, dood wordt aangetroffen. Al snel is het eiland overspoeld door kikkers, hagedissen en zelfs krikodillen en wordt het leven van de familie bedreigd.

GROUNDSTAR CONSPIRACY THE

The Groundstar Conspiracy (Requiem voor een spion)  Amerikaans Canadese speelfilm uit 1972 van Lamont Johnson. In de hoofdrollen o.a. George Peppard, Michael Sarrazin, Christine Belford e.a.Slechts één geleerde overleeft de explosie van de installaties van het geheime regeringsproject ‘Groundstar’. John Welles gaat, meer doodt dan levend en met een verminkt gezicht, naar een villa in de buurt waar hij alleen Nicole Devon aantreft. Hij lijdt bovendien aan ge^ heugenverlies. De veiligheidsagenten komen hem op het spoor. Op Welles vinden ze niet alleen zijn identiteitspapieren maar ook een gestolen computerband met geheime gegevens. Ze verdenken hem ervan de saboteur te zijn geweest. Tuxan, de chef van de veiligheidsdienst, staat voor de taak de motieven van Welles en anderen die met deze zaak te maken hebben, te achterhalen.

HOUSE WITHOUT CHRISTMAS TREE THE

Het huis zonder kerstboom (The House without Christmas Tree). Tv-film van Paul Bogart. Met: Jason Robards, Mildred Natwick, Lisa Lucas e.a. Het is Kerstmis 1946 in een stadje in Nebraska. Een meisje van 10, Addie, woont samen met haar vader die weduwnaar is, bij grootmoeder in huis. Addie zou graag een kerstboom willen hebben maar haar strenge vader weigert dat. Dan wint ze een kerstboom bij een wedstrijd op school. Ze neemt hem mee haar huis en tuigt hem op. Als vader thuiskomt moet de boom het huis uit. Daarom schenkt Addie hem aan het gezin van een arm klasgenootje. Haar vader krijgt medelijden en koopt alsnog een kerstboom voor zijn dochtertje.

LIFES AND TIMES OF JUDGE ROY BEAN THE

the-life-and-times-of-judge-roy-bean-you-tubeThe Life and Times of Judge Roy Bean (Das was Roy Bean) is een Amerikaanse film geregisseerd door John Huston. Met rollen voor o.a. Jacqueline Bisset als Rosé Bean, Ava Gardner als Lily Langtry, Anthony Perkins als dominee LaSalle en Victoria Principal als Maria Elena.De outlaw Roy Bean zoekt na een bankroof onderdak in het grensstadje Vinegaroon in Texas . Hij maakt op gewelddadige wijze kennis met de bevolking van Vinegaroon, die hoofdzakelijk bestaat uit bandieten en prostituees. Met hulp van de jonge Mexicaanse Maria Elena weet hij te overleven en benoemt , zichzelf tot „rechter”. Hij  wordt hierbij geholpen door een bende voormalige bandieten, die er garant voor staan dat elk doodvonnis direct wordt uitgevoerd. Rechtbank is steevast de saloon. Nadat Bean op een dag door de ook niet zo frisse advocaat Frank Guss wordt verdreven, laat hij twintig jaar niets van zich horen,tot Beans dochter Rosé in moeilijkheden komt…

RUN COUGAR RUN 

Run, Cougar Run You TubeRun, Cougar Run (Seeta, een bergleeuwin) is een Walt Disney  film geregisseerd door Jerome Courtland. Seeta een bergleeuwin raakt,bevriend met een aardige herder, Etio (Alfonso Arau ), aan wie zij soms ‘s avonds een bezoekje brengt bij het kampvuur. Helaas wordt dit vredige bestaan wreed verstoord door een beroepsjager die met twee zakenlieden in het bergachtige gebied komt jagen. De vader-leeuw wordt doodgeschoten en Seeta moet nu helemaal alleen voor haar drie jongen zorgen. Etio, de beminnelijke herder, pleit bij jager Hugh McRae (Stuart Whitman) om Seeta niet te doden, want dat zou het einde betekenen van Seeta’s kinderen. McRae wil niet luisteren en probeert de fraaie bergleeuwin in de val te lokken. Etio komt gelukkig te hulp tot grote woede van de jager. Die gaat de jacht nu echt serieus aanpakken en Seeta wordt opgedreven. Dat zet haar aan tot een onvergetelijke daad waardoor zij haar kinderen en zichzelf in veiligheid kan stellen…

SWAYAMVARAM

swayamvaram-you-tubeSwayamvaram (One’s Own Choice, De Eigen Keuze) is een indiase bekroonde speelfilm  film uit 1972 van Adoor Gopalakrishna. Met in de hoofdrol Madhu en Sharada.Opmerkelijke kleinere rollen werden gespeeld door Thikkurisi Sukumaran Nair , Adoor Bhavani , kpac Lalitha en Bharat Gopi . Een in India reeds lang vergeten Hindoegebruik staat toe dat een meisje zelf mag bepalen met wie ze wil trouwen. Sita (Sharada) en Viswam (Madhu) besluiten tot een huwelijk zonder toestemming van hun ouders. Ze trekken naar een andere stad en Viswam krijgt daar een betrekking als boekhouder. Hun geluk schijnt volkomen wanneer er een kind op komst is. Doch dan sterft de jonge vader plotseling en Sita blijft alleen met haar kind over, geheel zonder hulp en bescherming.

Advertisements