Films 1970 Buitenland

BALLAD OF CABLE HOGUE THE

The Ballad of Cable Hogue Amerikaanse western (1970) van Sam Peckinpah met Jason Robards, Stella Stevens en David Warner. Cable Hogue, een oude goudzoeker, wordt door zijn twee vennoten, Taggart en Bowen, in de woestijn achtergelaten, zonder vervoer, zonder voedsel of drank. Toevallig ontdekt Hogue een bron, vlakbij de route van de postkoetsen. Met de hulp van een predikant, Joshua Duncan Sloane, richt hij een afspanning voor postkoetsen op. In het nabije stadje maakt Hogue kennis met de plaatselijke prostituee, Hildy, die bij hem in de woestijn komt wonen. Hogue leidt nu een rustig leventje. Wanneer Hildy naar San Francisco trekt, blijft hij alleen achter. Op een dag komen Toggart en Bowen op de pleisterplaats voorbij. Hogue neemt wraak en vermoordt Taggart. Bowen wil hij tot manager van zijn zaak maken. Wanneer Hildy, ondertussen een rijke weduwe geworden, Hogue in de woestijn komt ophalen om naar de stad te trekken, wordt Hogue echter door haar auto stomweg omvergereden.

HUNTERS ARE FOR KILLING

hunters-are-for-killing-you-tubeHunters are for killing (Die Jagd beginnt) is een Amerikaanse speelfilm uit 1970, geregisseerd door Bernard Girard. Met in de hoofdrollen: Burt Reynolds, Martin Balsam en Melvyn Douglas.L. G.  Florin gaat na jaren weer terug naar een klein stadje in Californië, waar hij als geadopteerde zoon van een rijke wijnhandelaar is opgegroeid. Daar wordt hij allesbehalve vriendelijk ontvangen, zelfs niet door zijn vader. Dit komt doordat hij in de gevangenis heeft gezeten nadat hij een verkeersongeval veroorzaakt had waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. Als bekend wordt dat hij ook nog van moord wordt verdacht, is de sfeer in het stadje niet meer te genieten.

I WALK THE LINE

I walk the line (Le pays de la violence) Amerikaanse speelfilm uit 1970 van John Frankenheimer, naar de roman ‘An exile’ van Madison James. In de hoofdrollen o.a. Gregory Peck, Tuesday Weid, Estelle Parsons, Ralph Meeker en Lonny Chapman. Henry Tawes is sheriff in het stadje Shelton in Tennessee. Veel inwoners proberen wat extra’s te verdienen met het illegaal stoken van whiskey. Zo ook de familie McCain. Om de sherrif welwillend te stemmen moet dochter Alma McCain in opdracht van haar vader Tawes verleiden. Zij slaagt daar zeer goed in, weet zijn hoofd op hol te brengen en de sherrif wordt smoorverliefd op haar, zodanig zelfs dat zijn gezin eronder lijdt en zijn vrouw hem in de steek laat. Als een federaal inspecteur een onderzoek in het stadje begint verhindert Tawes dat McCain problemen krijgt. Er ontstaat argwaan bij Hunnicutt die op eigen houtje op onderzoek uitgaat en door McCain wordt vermoord. Tawes smeekt Alma samen met hem te vluchten.

LITTLE BIG MAN

little-big-man-you-tubeLittle big man (Der letzte Held der Indianerkriege) is een Amerikaanse speelfilm uit 1970 geregisseerd door Arthur Penn gebaseerd op het het gelijknamige boek van Thomas Bergers. Met rollen voor o.a. Dustin Hoffman,Faye Dunaway,Chief Dan George, Faye Dunaway, Amy Eccles,Richard Mulligan. De 121-jarige Jack Crabb, ligt in het ziekenhuis. Hij besluit zijn ongelooflijke levensverhaal te vertellen aan een journalist die bij hem op bezoek komt. Hij is als wees opgevoed door Indianen, en later komt hij als revolverheld tegenover de befaamde „Wild” Bill Hickock te staan, ook blijkt hij de enige overlevende te zijn van de slag bij Little Big Horn van 1876. Bij die slag kwamen generaal Custer en 264 van zijn mannen om het leven. Ze werden in de pan gehakt door de Sioux en Cheyennes. Achter de voorvallen gaat een diepere betekenis schuil waarbij vooral de Amerikaanse westerntraditie gevoelig aan de kaak wordt gesteld.

MONTE WALSH

Monte Walsh You TubeMonte Walsh is een Amerikaanse western uit 1970, geregisseerd door William A. Fraker. De film is gebaseerd naar een boek van Jack Schaefer uit 1963. Monte Walsh(Lee Marvin) is een door de wol geverfde cowboy, die ervaart dat zijn tijd voorbij is, zoals ook zijn vroegere vriendin Martine (Jeanne Moreau), een saloon-hoertje, maar moeilijk meer aan de slag kan komen. Monte en zijn kameraad Chet Rollins (Jack Palance) vinden weliswaar werk op een ranch bij het stadje Harmony, maar dat is een onzeker bestaan. Chet besluit dan ook de eenzame weduwe te huwen, die hij al lang het hof maakte en wordt winkelier. Een ontslagen een jonge ploeggenoot, Shorty (Mitch Ryan), gaat het slechte pad op en Walsh zelf voelt zich zo hulpeloos in een wereld, die hij niet meer begrijpt, dat hij overweegt, ook maar te trouwen met Martine en een dikke streep te zette onder zijn vrijbuitersleven.Zo ver komt het echter niet. Walsh houdt uiteindelijk de eer aan zichzelf door zich niet als circusattractie in een apepakje te laten vernederen en door zijn vriend Chet, die door Shorty bij een overval werd neergeknald, te wreken.

ROAD TO SALINA

Road to Salina You TubeRoad to Salina (La route de Salina, Quando il sole scotta,De weg naar Salina ) is een Franse psychologische thriller uit 1970geregisseerd door Georges Lautner. Met rollen voor Robert Walker, Jr., Mimsy Farmer en Rita Hayworth. De film is gebaseerd op Maurice Cury‘s roman Sur la Route de Salina.  De weg naar Salina (Road to Salina) vertelt het verhaal van een man die voor een ander wordt aangezien en besluit het spel mee te spelen. Een vermoeide jonge reiziger, Jonas (Robert Walker Jr.) stopt op een verlaten landweg  bij een waterpomp om zijn dorst te lessen, en wordt daar door de eigenares van een nabijgelegen huis (Rita Hayworth) verwelkomd als haar verloren zoon. Jonas beschouwt het als een goede grap en helpt de oude vrouw even niet uit de droom. Maar de zaak wordt gecompliceerd als haar dochter Billie (Mimsey Farmer) thuiskomt.

Advertisements