Cartoon series jaren 70

CANDY CANDY (1976-1979)

Candy Candy You TubeCandy Candy is een manga die voortkwam uit een samenwerking van de Japanse schrijfster Kyoko Mizuki met de Japanse illustratrice Yumiko Igarashi. Candy Candy werd vier jaar lang uitgegeven in het Japanse Nakayoshi magazine. Candy Candy werd ook verwerkt tot een anime serie van 115 afleveringen en een speelfilm, beide gemaakt door Toei Animation. Candy is een weesmeisje dat op een koude winteravond wordt gevonden door Zuster Maria op de stoep van het weeshuis. Op datzelfde moment vindt Miss Pony een ander meisje, dat Annie heet. De beide meisjes groeien op als goede vriendinnetjes in het weeshuis. Candy heeft een grote bos blonde krullen en is een echte kwajongen, terwijl Annie met haar gitzwart, steil haar meer verlegen is. Ze halen heel wat kattenkwaad uit, maar hebben een hart van goud. Candy heeft ook een huisdiertje geadopteerd, het wasbeertje Cleem. Helaas worden de twee vriendinnetjes op een gegeven moment gescheiden omdat Annie een pleeggezin heeft gevonden. Na een tijdje stuurt Annie een brief naar Candy, waarin ze laat weten dat ze geen brieven meer mag schrijven en ze elk hun eigen leven moeten leiden. Candy is erg verdrietig en staat op een heuvel te huilen tot er opeens een prins opduikt. Hij geeft haar een gouden medaillon waarin de letter ‘A’ is gegraveerd. Dit wordt haar enige ontmoeting met ‘de Prins van de Heuvels’, maar ze zal hem nooit vergeten. Wat later ontmoet ze de knappe Anthony Landers, die sprekend op haar Prins van de Heuvels lijkt. Ze vraagt zich af of het de jongen uit haar dromen is. Samen met Anthony en zijn twee neven Bob en Lex heeft ze een leuke tijd. Anthony kweekt rozen en vernoemt zijn mooiste witte roos naar haar. Candy begint bij de familie Legan te werken, maar daar wordt haar het leven zuurgemaakt door de gemene Nick en zijn zusje Eliza. Ze verzinnen allerlei gemene plannetjes om Candy weg te laten sturen, omdat ze het niet kunnen hebben dat ze zo geliefd is. Ze slagen erin de oude bazige Tante Alison op stang te jagen door Candy als een dief te beschuldigen. Ze besluit Candy weg te sturen. Onderweg wordt ze gekidnapt door een schurk die kinderen voor geld doorverkoopt en daarna nogmaals door een mysterieuze heer. Deze blijkt later voor Meneer Landers te werken en die brengt haar terug naar de familie, waar ze tot haar grote vreugde te horen krijgt dat ze geadopteerd zal worden. Een tijdje lijkt alles goed te gaan, maar op een dag, tijdens een romantisch paardritje, slaat het noodlot toe en verongelukt Anthony. Opnieuw wordt Candy getroffen door een groot verdriet. Een paar maanden later vertrekt Candy naar een befaamde kostschool in Londen en daar ziet ze eerst Annie en wat later Albert, de oom van Anthony terug. Ze leert er ook de mysterieuze Terry kennen, voor wie ze gevoelens krijgt.

HENKIE’S DROOMBOOM (1975-1976)

Henkie's Droomboom You TubeKalles klätterträd (Henkie’s Droomboom, Charlie´s climbing tree) was een Zweedse tekenfilm serie uit 1975 van Olof Landström en Peter Cohen, het werd geproduceerd door Poj filmproductie. In Nederland was de serie te zien als Henkie’s Droomboom en werd het door de EO uitgezonden in 1977. De verhalen werden verteld door de stemacteur Cees van Oyen. De serie gaat over Henkie (Kalle) een kleine jongen die in de grote stad woont. Hij klimt graag in de top van de boom, en dan ligt hij na te denken over het leven, de wereld, de school en Emma, en daardoor voelt hij zich gelukkig. Beneden onder de boom zit zijn hele grote en dikke opa de krant te lezen, en hij levert nieuwe ideeën aan voor Henkie zijn dagdromen. Soms klimt Henkie ook uit de boom en beleeft hij allerlei avonturen.

LA LINEA (1969-2001)

la-linea-you-tubeLa Linea (De Lijn) was voor het eerst te zien in 1969 voor een Italiaans reclamespotje voor snelkookpannen voor het merk Lagostina. De tekenaar Osvaldo Cavandoli besloot door dit succes er een hele serie animatiefilms van te maken. De animatie’s duurden 2 tot 4 minuten, en er werden in totaal 90 afleveringen gemaakt. In Italië werd de serie door de Rai uitgezonden, maar de serie verscheen in meer dan 40 landen. In Nederland werd La Linea uitgezonden door de VPRO in 1978, 1985 en 1988. De hand die in beeld kwam bij de afleveringen was van Cavandoli zelf. Een typische aflevering begint met de hoofdfiguur die over het scherm loopt tegen een monochrome achtergrond. Als een obstakel voor hem opdoemt, of als de lijn plotseling eindigt, schreeuwt hij net zo lang in een grappig, onbegrijpelijk brabbeltaaltje tegen de tekenaar totdat die ingrijpt en met een paar potloodlijnen het probleem oplost. In 2001 werd de laatste reeks van 20 afleveringen gemaakt, in samenwerking met de Amerikaanse Universal Studios. Jamiroquai maakte in 2005 ook een eerbetoon met een La Linea geïnspireerde videoclip voor het nummer “(Don’t) give hate a chance”. Osvaldo Cavandol overleed in 2007 op 87-jarige leeftijd.

SPORT BILLY (1979-1980)

Sport Billy You TubeSport Billy is een tekenfilm uit 1980 bestaande uit 26 afleveringen en het werd gemaakt door Filmation Associates. In Nederland werd de serie door de AVRO uitgezonden van 1982 tot 1984. Het verhaal gaat over een jonge jongen genaamd Sport Billy die van de planeet Olympus komt een tweeling planeet van de Aarde aan de andere kant van de Zon, die planeet wordt bewoont door atletische wezens. Billy zelf heeft een magische sporttas waar zijn initialen op staan namelijk de Omni Sack .In de tas zitten kleine voorwerpen die wanneer ze uit de tas worden gehaald hun ware grootte aannemen. Zijn missie op de Aarde is op teamwork en sportiviteit te bevorderen. Billy zijn vijand is de boze koningin Wanda ze walgt van sportiviteit en wil daarom alle sporten in de Melkweg vernietigen. Billy wordt bijgestaan door twee trouwe metgezellen , een meisje genaamd Lilly en een pratende hond genaamd Willy . Het trio vervoert zich in elke aflevering in een ruimteschip die door de tijd kan reizen, om zo te behoeden dat een sport op aarde door koningin Wanda wordt vernietigd.

PLUIZERD (1979)

Pluizerd de Eekhoorn You Tube‘Bannertail, the story of a gray squirrel (Pluizerd de Eekhoorn) is een Japanse tekenfilm is gebaseerd op het boek ‘Bannertail, the story of a gray squirrel’ van Ernest Thompson Setons uit 1922.In Nederland werd de serie vanaf 1984 door de NCRV uitgezonden. Banner is een eekhoorn met een uitzonderlijke geschiedenis hij word gevonden in een verlaten holte van een boomstam , en wordt naar een boerderij gebracht en opgevoed door een kat ! Hij heeft het erg leuk op de boerderij, maar begrijpt niet waarom de andere katten hem niet accepteren. Op een dag , slaat het noodlot toe op de boerderij. De boerderij wordt volledig verwoest door een brand. Banner wordt gescheiden van zijn moeder en moet eens te meer weer voor zichzelf zorgen. Hij moet overleven in het bos zonder begeleiding van zijn moeder , en hij moet leren om zijn eekhoorn vaardigheden aan te scherpen. Langzaam aan weet Pluizerd het respect van de andere eekhoorns af te dwingen, en zij begrijpen wat zijn ware aard is.

WICKIE DE VIKING (1974)

Wickie de Viking You TubeWickie de Viking is de titel van een Japans-Duitse tekenfilmserie. Er zijn 78 afleveringen van de serie gemaakt tussen 3 april 1974 en 24 september 1975 (slechts één seizoen). Een aflevering duurt 22 minuten. Als basis voor de serie diende het kinderboek Vicke Viking uit 1963 van de Zweedse schrijver Runer Jonsson, die hiervoor in 1965 de Duitse Jeugdboekenprijs ontving. Wickie is de vaak angstige zoon van Halvar, de leider van het fictieve Vikingdorp Flake. Toch is het Wickie die altijd zijn vader te hulp schiet met vindingrijke oplossingen. Door met een vinger langs zijn neus te wrijven gaf Wickie aan dat hij een idee had. Door zijn stem en zijn haar, denken veel mensen dat Wickie een meisje is. Dit is zeker niet het geval: in de serie wordt er consequent van ‘mijn jongen’, ‘hij’ en ‘zijn’ gesproken, het beste voorbeeld geeft Halvar: ‘ja moeder, u moet er maar aan wennen dat er nu twee mannen in huis zijn’. In de Nederlandse versie vertolkte Marianne Rector de stem van Wickie. Studio 100 kocht in 2008 het Duitse mediabedrijf EM.Entertainment over waardoor het programma nu in handen is van Studio 100. Sinds het najaar van 2009 is de serie te zien op vtmKzoom. In 2010 kwam er een speelfilm over Wickie de Vicking in de bioscoop. In onder andere Duitsland en Spanje was die een groot succes. Vanaf 4 april 2011 wordt de serie ook weer uitgezonden op Nickelodeon Kindernet. Een computergeanimeerde serie over Wickie de Viking is sinds 2013 te zien bij Zapp op Nederland 3 en Ketnet. Wickie is de zoon van Vikinghoofdman Halvar en diens vrouw Ylva. Het gezin van Halvar woont in een dorp met de andere Vikingen van Flake. De namen van deze andere Vikingen zijn grotendeels onbekend op een paar uitzonderingen na. Dit zijn Helar, musicus en dichter Lars, de oude Bengt, de dikke Oele en de eeuwig ruziemakende Knud en Sven. Andere personages die bij naam worden genoemd zijn Ylvi, Wickie’s beste vriendinnetje, en Gilby, de stoere jongen die Wickie vaak als zijn grote rivaal ziet. Zowel Ylvi als Gilby spreken vinkinghoofdman Halvar consequent aan met ‘oom’. Het is echter niet bekend of zij ook daadwerkelijk familie zijn. Hagar de Verschrikkelijke, een vikingpiraat, is de vaste tegenstander van Wickie en zijn vader. Enkele personages hebben terugkerende tekst: Helar zegt vaak “verrukkelijk”, Lars “trala”, Sven “Oe-lala” en Wickie zegt na het bedenken van een oplossing vaak “Nu heb ik het, en het lukt beslist!”. In de Nederlandstalige versie hebben een aantal karakters een andere naam gekregen. In de latere films zijn ook in de Nederlandse versie de Duitse namen gebruikt.

WONDERWINKEL DE (1979)

De Wonderwinkel You TubeDe wonderinkel is een 13-delige reeks werd in 1979 gemaakt en gaat over een jongen die zijn boekentas verliest in het keldergat van een winkeltje en bij de zoektocht naar zijn tas terechtkomt in een echte wonderwereld, waar hij samen met een stel fantastische figuren geweldige avonturen beleeft. De stemmen worden ingesproken door onder meer Stijn Peeters, Denise De Weerdt, Jef Burm en Water Cornelis. Ugo Prinsen is de vertelstem. Jonas (stem Stijn Peeters), een leerling van de derde klas, loopt elke morgen op weg naar school langs een klein, donker winkeltje, dat altijd gesloten is. “Grote regensluiting” staat op een bordje, of “Gesloten wegens erwtensoep met worst”. Het zijn altijd de meest gekke berichten die op de deur hangen. Op een goeie morgen is Jonas zijn nieuwsgierigheid niet meer de baas: hij zet zijn boekentas tegen de muur, gluurt naar binnen, en voor hij er iets aan kan doen, tuimelt zijn boekentas het keldergat in.De enige manier om zijn boekentas terug te zien, is aanbellen. En zo leert Jonas Theodoor (stem Maurits Goossens) kennen, en konijn Gabriël (stem Jef Burm), robot Rudolf (stem Walter Cornelis) en nicht Dahlia (stem Denise De Weerdt). Samen met zijn nieuwe vrienden gaat hij op zoek naar zijn boekentas. Ze komen in de grote kelder van de wonderwinkel terecht en wat daar allemaal gebeurt! Ze verdwalen in een reuzenuurwerk en ontdekken de tijdkamer. Daar ligt alles opgestapeld wat ooit gebeurd is. Dus moet ook de boekentas van Jonas daar ook ergens liggen. Maar de tijdkamer is erg groot. Je kan er gemakkelijk verdwalen en voor je het weet, zit je in een ander tijdperk. Zo belandt Jonas in de tijd van de ridders, bij de musketiers en in Versailles. Maar hij beleeft nog veel meer avonturen op zoek naar zijn boekentas. Samen met zijn vrienden komt hij bij een goochelaar terecht en moet hij een circusvoorstelling organiseren. Hij vaart met een schip naar het rijk van tovenaar Alruin en ook daar wachten hem nog allerlei vreemde gebeurtenissen en toestanden. Tijdens zijn zoektocht naar zijn boekentas ontmoet Jonas de gekste figuren, die de stem hebben van o.a. Jackie Morel, François Bernard, Bob Van der Veken, Door Van Boeckel, Emmy Leemans, Alex Wilequet, David Davidse, Ward De Ravet, Jos Verbist, Karel Vingerhoets. De scenario’s en tekeningen van De wonderwinkel zijn van de hand van Gommaar Timmermans, zoon van Felix en ook bekend als cartoonist Got. Hij baseerde de reeks op zijn gelijknamige stripreeks in het kindertijdschrift Pats. Jef Ceulemans tekende voor de regie en De wonderwinkel was een productie van Hilda Verboven en Rik Van den Abbeele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s